Naar hét Belevingscentrum Biodiversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen.

23 May De uitbreiding en vernieuwing van onze bestaande infrastructuur krijgt al concreet vorm. Maar ook achter de schermen van de “LieteWerf” werken we aan een volledig nieuwe invulling van het bestaande insectenmuseum. Vandaag gaven we onze partners een eerste inkijk op die ambitieuze plannen.

We verleggen de huidige focus van een museum over insecten naar een unieke belevingsvolle trekpleister waar je kennismaakt met de lokale biodiversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Dankzij de financiële ondersteuning ten bedrage van 1 miljoen euro van Limburg Sterk Merk kunnen we rekenen op de expertise van het scenografisch bureau Alfavision voor de uitwerking van een kwaliteitsvolle tentoonstelling op innovatief hoogstaand niveau. Met een multimediale aanpak, nieuwe technologieën, storytelling en een kwalitatief decor zullen bezoekers ondergedompeld worden in de lokale biodiversiteit.

De indoor beleving wordt verweven met wat er ook buiten, in Lieteberg zelf, in Zutendaal en het Nationaal Park Hoge Kempen aan natuurbeleving te ervaren is. Een bezoek aan het nieuwe Belevingscentrum Biodiversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen zal garant staan voor één en al beleving en ontdekking. Zowel families, natuurkenners als (scholen)groepen zullen zich hun bezoek nog lang herinneren. Biodiversiteit belangt ons allen aan en daarom is het essentieel een verhaal te brengen dat raakt en blijft plakken.

We staan nu aan de start van de uitwerking van het verhaal en kunnen daarbij ook rekenen op onze projectpartners, waaronder terreinbeheerders, wetenschappelijke instellingen, overheidsinstellingen en experts op vlak van biodiversiteit om ons inhoudelijk bij te staan. We zetten niet alleen in op bewustwording door verwondering maar kiezen ook weloverwogen voor het tot leven brengen van de biodiversiteitsthema’s uit de leerdoelen van scholen. In onze nieuwe educatieve ruimte creëren we meerwaarde voor groepen met een professionele gids.

In de zomer van 2025 gaan we effectief aan de slag met de nieuwe invulling van de 600 m² van het huidige museum. Dit betekent dat het museum in de zomer van 2025 tijdelijk zal sluiten. De andere attracties van Lieteberg, waaronder het Blotevoetenpad en de Vlindertuin blijven open voor publiek. De eerste look-and-feel van wat jullie van het nieuwe belevingscentrum kunnen verwachten, krijgen we in oktober 2024 te zien met de opening van de vernieuwde uitgebreide onthaalruimte. Want een toekomstig avontuur bij Lieteberg begint al meteen in de onthaalruimte die de toon zet voor een betoverende reis door de lokale biodiversiteit. De opening van de volledig nieuw ingerichte tentoonstelling staat gepland voor oktober 2025.

“Biodiversiteit is van levensbelang. Wij zijn dan ook blij dat we met deze financiële ondersteuning vleugels kunnen geven aan de mooie ambities van gemeente Zutendaal en Bezoekerscentrum Lieteberg. Net zoals de libel geven we Pier de mier en zijn vrienden de nodige slagkracht om een voorsprong te kunnen nemen in de bewustwording van het belang van biodiversiteit. Dankzij deze nieuwe stappen kan Bezoekerscentrum Lieteberg als boeiende en inspirerende toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen haar strategisch belang voor het toerisme in Limburg versterken.” licht Jos Lantmeeters, gouverneur – voorzitter directiecomité Limburg Sterk Merk toe.