Welkom op de Lietewerf. Wij blijven open!

In september 2023 zijn onze verbouwingswerken van start gegaan. Ook tijdens de werken blijft Bezoekerscentrum Lieteberg dagelijks open. En het goede nieuws: het wordt tegen eind 2024 alleen maar mooier en leuker!


Naar hét belevingscentrum voor biodiversiteit

Het behoud van biodiversiteit is van levensbelang voor de mens. Bezoekerscentrum Lieteberg en gemeente Zutendaal hebben daarom grote ambities. Wij willen doorgroeien tot hét belevingscentrum voor biodiversiteit in het Nationaal Park Hoge Kempen en de Euregio. Vandaag is Bezoekerscentrum Lieteberg één van de grote publiekstrekkers als toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Vooral het Blotevoetenpad, het eerste en meest verrassende in Vlaanderen, is erg populair. Samen met het insectenmuseum “Entomopolis” en de Vlindertuin, waar inheemse vlinders gekweekt worden, trekt Bezoekerscentrum Lieteberg jaarlijks 130.000 tot 150.000 bezoekers.

Om in de toekomst 200.000 bezoekers te kunnen onderdompelen met een all-weather aanbod rond biodiversiteit is een uitbreiding van de bestaande infrastructuur noodzakelijk. De werkzaamheden, die eind september 2023 van start zijn gegaan, omvatten de uitbreiding van de balie en ontvangstruimte, de toevoeging van een multifunctionele zaal, het integreren en uitbreiden van de sanitaire voorzieningen en de vernieuwing van de cafetaria en kantoorruimtes. Het gebouw krijgt een beter aanzicht naar de buitenkant van de site. Door het opentrekken van de voorgevels voelen bezoekers zich nog meer welkom en krijgen ze meteen een goed zicht op de boeiende activiteiten van het bezoekerscentrum.

De verbouwingswerkzaamheden, onder leiding van Architectuur Depot, zullen naar verwachting 1 jaar duren. De werken worden mogelijk gemaakt dankzij middelen ten bedrage van 2 miljoen euro voor het hefboomrelanceproject “Belevingscentrum biodiversiteit Lieteberg” van Toerisme Vlaanderen. Het overige deel van deze middelen zullen aangewend worden voor de uitbouw van het museum van Lieteberg. De herinrichtingswerken van het museum zijn voorzien in de zomer en het najaar van 2025.

 

 

 

 

Volg hieronder de regelmatige updates van onze Lietewerf!

Vanaf 7 november 2023: Opening Pop-Up Cafetaria Lieteberg

Op zondag 6 november 2023 opende Cafetaria Lieteberg in haar bekende opbouw voor het laatst de deuren. Vanaf 7 november starten de verbouwingswerken van de cafetaria. Ze wordt uitgerust met een gloednieuwe keuken, grote uitnodigende ramen aan de voorkant én een nieuwe frisse inrichting. Onze drijvende krachten Lutgarde en Juan werden in de bloemetjes gezet voor hun jarenlange inzet voor Cafetaria Lieteberg. Uiteraard blijven deze waardevolle collega's actief in ons Bezoekerscentrum. In de tussentijd is iedereen welkom voor een warme koffie of thee, lekker honingbier, zoete honingwijn of een frisdrank in onze gezellige Pop-Up Cafetaria aan de onthaalbalie. Ook het insectenmuseum Entomopolis en het toeristisch onthaal blijft dagelijks open. Het Blotevoetenpad gaat in winterslaap tot en met 15 maart 2024. 
 

23 oktober 2023: Gunning scenografie-opdracht aan Alfavision

Op 23 oktober 2023 gunde Gemeente Zutendaal de opdracht "Scenografie Biodiversiteitsexpositie Lieteberg" toe aan het studiebureau Alfavision.  Zij staan, samen met het kernteam, bestaande uit leden van het Bestuursorgaan van Lieteberg vzw en medewerkers van Bezoekerscentrum Lieteberg, in voor het ontwerp en de herinrichting van de bestaande expositieruimtes met een beschikbare oppervlakte van 600m². In de nieuwe interactieve tentoonstelling over de lokale biodiversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen, zal, zowel binnen als buiten, beleving centraal staan. Op die manier willen we niet alleen inzetten op educatie en bewustwording, maar ook herinneringen creëren en zo tegemoet komen aan de veranderende verwachtingen van de bezoekers.

Door samen te werken met onze partners zoals terreinbeheerders, wetenschappelijke instellingen en overheidsinstellingen en experts op het gebied van biodiversiteit, ecologie en technologie, streven we ernaar om een boeiende en diepgaande leerervaring te creëren voor jong en oud. We willen zowel ervaringszoekers als meerwaardezoekers als professionals, individueel of in groep, verrassen en stimuleren om te ontdekken, te ervaren en te onderzoeken. We hebben de ambitie om niet alleen de lokale gemeenschap te bedienen, maar ook een brug te slaan tussen regio's en over grenzen heen. Het Euregionale karakter van het centrum zal zorgen voor een brede uitwisseling van kennis en perspectieven over biodiversiteit en natuurbehoud.

 

Vanaf 28 september 2023: Nieuwe expo "De Vlinderschatkamer van Lieteberg"

Het Bezoekerscentrum Lieteberg blijft tijdens de renovatieperiode toegankelijk voor het publiek. Ook tijdens de verbouwingen blijven we onze bezoekers boeiende ervaringen aanbieden. Daarom openden we eind september in ons insectenmuseum “Entomopolis” de tijdelijke tentoonstelling “De Vlinderschatkamer van Lieteberg”.

“De Vlinderschatkamer van Lieteberg” is een eerbetoon aan de kleurrijke wereld van dagvlinders in Vlaanderen. Deze gevleugelde vrienden spelen een cruciale rol als indicatoren van de gezondheid van ons milieu en fungeren zo als ambassadeurs van biodiversiteit. De tentoonstelling bevat zowel educatieve als interactieve elementen om bezoekers een dieper inzicht te geven in de delicate balans van ons ecosysteem. Op die manier willen we mensen bewust maken met welke kleine ingrepen ze kunnen meehelpen aan het verbeteren van de leefomgeving van vlinders. Want samen kunnen we een positieve impact hebben op onze natuurpracht.

28 september 2023: Officieel startschot werken door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. 

Onder een stralende zon gaf Vlaams minister Zuhal Demir, samen met Ann Schrijvers, Burgemeester Gemeente Zutendaal, Dirk Smits, Schepen van Toerisme Gemeente Zutendaal en Voorzitter EVA Lieteberg en Sofie Wyns, Coördinator Bezoekerscentrum Lieteberg, het officiële startschot van onze Lietewerf: de uitbreidingswerken om tegen eind 2024 uit te groeien tot hét belevingscentrum voor biodiversiteit in het Nationaal Park Hoge Kempen en de Euregio. We dompelden de minister daarom onder met levende vlinders, dé ambassadeurs van de lokale biodiversiteit.