Het groenste snoepje - de streek

Zutendaal, de groenste regio van Vlaanderen, is de ideale plek om te ontspannen in de natuur. Een uitgebreid netwerk van wandel- en fietsroutes brengt je naar de mooiste plekken in alle richtingen.


Als de meest bosrijke gemeente is de natuur een van de belangrijkste attracties van Zutendaal. Je kunt eindeloos wandelen en fietsen in de bossen en heidevelden, langs beekjes en heuvels. Vanuit Zutendaal kunt u de fiets nemen en de vier hoeken van Limburg bezoeken. Geografisch bevindt Zutendaal zich op het kruispunt van het Nationaal Park Hoge Kempen, Haspengouw en het Maasland. Als u van de rust en stilte van de natuur houdt, dan is de Zwarte Put-stilte wandeling de perfecte plek voor een rustige wandeling. Het heiligdom is een rustige plek waar de geluiden van de natuur domineren. Het is een plek waar u kunt ontsnappen aan de stress van het dagelijkse leven. Naast bossen en heidevelden bevat het heiligdom verschillende beken met de bovenloop van de Kempen, agrarische gebieden van panoramische waarde en enkele kleine woonwijken. Als u door de verschillende prachtige landschappen van Zutendaal wandelt, ontdekt u vroeg of laat verborgen schatten van het erfgoed. In Stalken vindt u de beste bewaarde schans in Kempen en de schans in de Daal is net gerestaureerd.

In de 17e eeuw waren de boerderijen de toevlucht van de lokale bevolking om zich te verdedigen tegen de bendes van het rondtrekkende leger.