Vlindertuin

Open van 1/05 t.e.m. 30/09. Ga op zoek naar vlindereitjes, rupsen en poppen in onze bloemrijke Vlindertuin. Bij zonnig weer kan je hier prachtige inheemse dagvlinders zien rondfladderen.

Alle prijzen

Inbegrepen bij het museum- en combiticket.  • Enkel Europese vlindersoorten
  • Meer dan 75 verschillende plantensoorten
  • Vlindereitjes, rupsen en poppen

Appreciatie voor Europese dag- en nachtvlinders

Laat je verbazen door de dansende pareltjes in onze Vlindertuin met Europese dagvlinders. In deze overdekte bloemrijke tuin kun je bij zonnig weer genieten van de kleurrijke fladderaars die om je heen vliegen. Ga na een leerrijk bezoek aan ons insectenmuseum met vlinderexpo op zoek naar echte vlindereitjes, rupsen en poppen op de meer dan 75 verschillende plantensoorten. Ieder plantje wordt door minstens één vlindersoort gebruikt als voedsel- of nectarplant. Wist je trouwens dat we bij Bezoekerscentrum Lieteberg deze planten, waaronder netels en wijnruit speciaal kweken? Welke vlinders kan jij spotten? De Dagpauwoog, Atalanta, Koninginnepage, ...?

Een vlindertuin, geen tropische vlinderserre

De Vlindertuin van Lieteberg is bijzonder omdat hier enkel Europese vlindersoorten worden gehouden. Bijgevolg bestaat de koepel niet uit glas maar uit gaas en is de tuin onderhevig aan de seizoenen en de weersomstandigheden. Daarom is de Vlindertuin gesloten in de winterperiode. Wij laten de natuur dan haar gang gaan. De diertjes houden dan ook hun winterslaap. Het vlinderseizoen loopt van begin mei tot eind september: dan heb je de meeste kans om vlinders te zien.

Enkel vlinders bij zonneschijn

Vlinders zijn koudbloedig. Ze zijn niet in staat om eigen lichaamswarmte te produceren. Als een vlinder wil vliegen, moet hij zich eerst even opwarmen in de zon. De vlinder vangt zonnewarmte op met zijn vleugel en gaat daarom met zijn vleugels geopend in de zon zitten.

Geen zonnig weer bij jouw bezoek? Ga dan op speurtocht tussen planten en zoek waar de vlinders en rupsen zich verstopt hebben. Misschien spot je wel een vlindereitje of vlinderpop!