Het Panorama van de Kempen


In het insectenmuseum Entomopolis van Bezoekerscentrum Lieteberg kan je het enige panoramisch schilderij van Vlaanderen bekijken. "Het Panorama van de Kempen", geschilderd door Charles Wellens, toont de oude Kempen en is uniek in zijn soort.

In zijn laatste levensjaren legde Charles Wellens (1889-1958) al zijn energie en liefde voor de Kempen in een immens kunstwerk: "Het Panorama van de Kempen". Het Sint-Hubertuscomité van Wiemesmeer vroeg in 1954 Charles Wellens een decor te schilderen voor een tentoonstelling in een zaaltje boven de school van Wiemesmeer. Voor hem was dat de gelegenheid om een oude levensdroom te vervullen en een unieke kans om het authentiek Kempens landschap in al zijn facetten in één geheel samen te brengen. Hij schilderde zeven doeken van 4 meter bij 2 meter en vier kleinere panelen tot een volledig panoramisch schilderij van 33 meter lang en 2 meter hoog. Na een turbulente geschiedenis werd uiteindelijk "Het Panorama van de Kempen" terug samengebracht in een speciaal ontworpen ruimte in het Bezoekerscentrum Lieteberg.

Dit panoramisch schilderij van de Kempen van weleer is het enige gekende panoramisch schilderij in Vlaanderen. In België kennen we enkel nog het panorama van de Slag bij Waterloo, vervaardigd door Louis Dumoulin in 1912. Vooraleer "Het Panorama van de Kempen" tentoongesteld kon worden, moesten de doeken eerst gereinigd en gerestaureerd worden. Een onderzoek vooraf door specialisten van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium bevestigde het belang van de elf grote doeken van Charles Wellens en gaf aan dat de doeken met de grootste zorg moesten behandeld worden.

Sinds juni 2010 is in Bezoekerscentrum Lieteberg het belangrijkste werk van Charles Wellens in al zijn glorie te bewonderen en geeft dit uitzonderlijk kunstwerk een perfecte inleiding tot een bezoek aan het Nationaal Park Hoge Kempen.