Welkom op de LieteWerf! Wij blijven open.

26 Oct Dit najaar zijn onze verbouwingswerken van start gegaan. Ook tijdens de werken blijft Bezoekerscentrum Lieteberg dagelijks open. En het goede nieuws: het wordt tegen eind 2024 alleen maar mooier en leuker!

Naar hét belevingscentrum voor biodiversiteit

Het behoud van biodiversiteit is van levensbelang voor de mens. Bezoekerscentrum Lieteberg en gemeente Zutendaal hebben daarom grote ambities. Wij willen doorgroeien tot hét belevingscentrum voor biodiversiteit in het Nationaal Park Hoge Kempen en de Euregio. Vandaag is Bezoekerscentrum Lieteberg één van de grote publiekstrekkers als toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Vooral het Blotevoetenpad, het eerste en meest verrassende in Vlaanderen, is erg populair. Samen met het insectenmuseum “Entomopolis” en de Vlindertuin, waar inheemse vlinders gekweekt worden, trekt Bezoekerscentrum Lieteberg jaarlijks 130.000 tot 150.000 bezoekers.

Om in de toekomst 200.000 bezoekers te kunnen onderdompelen met een all-weather aanbod rond biodiversiteit is een uitbreiding van de bestaande infrastructuur noodzakelijk. De werkzaamheden, die eind september 2023 van start zijn gegaan, omvatten de uitbreiding van de balie en ontvangstruimte, de toevoeging van een multifunctionele zaal, het integreren en uitbreiden van de sanitaire voorzieningen en de vernieuwing van de cafetaria en kantoorruimtes. Het gebouw krijgt een beter aanzicht naar de buitenkant van de site. Door het opentrekken van de voorgevels voelen bezoekers zich nog meer welkom en krijgen ze meteen een goed zicht op de boeiende activiteiten van het bezoekerscentrum.

De verbouwingswerkzaamheden, onder leiding van Architectuur Depot, zullen naar verwachting 1 jaar duren. De werken worden mogelijk gemaakt dankzij middelen ten bedrage van 2 miljoen euro voor het hefboomrelanceproject “Belevingscentrum biodiversiteit Lieteberg” van Toerisme Vlaanderen. Het overige deel van deze middelen zullen aangewend worden voor de uitbouw van het museum van Lieteberg.

Nieuwe expo "De Vlinderschatkamer van Lieteberg"

Het Bezoekerscentrum Lieteberg blijft tijdens de renovatieperiode toegankelijk voor het publiek. Ook tijdens de verbouwingen blijven we onze bezoekers boeiende ervaringen aanbieden. Daarom openen we eind september in ons insectenmuseum “Entomopolis” de tijdelijke tentoonstelling “De Vlinderschatkamer van Lieteberg”.

“De Vlinderschatkamer van Lieteberg” is een eerbetoon aan de kleurrijke wereld van dagvlinders in Vlaanderen. Deze gevleugelde vrienden spelen een cruciale rol als indicatoren van de gezondheid van ons milieu en fungeren zo als ambassadeurs van biodiversiteit. De tentoonstelling zal zowel educatieve als interactieve elementen bevatten om bezoekers een dieper inzicht te geven in de delicate balans van ons ecosysteem. Op die manier willen we mensen bewust maken met welke kleine ingrepen ze kunnen meehelpen aan het verbeteren van de leefomgeving van vlinders. Want samen kunnen we een positieve impact hebben op onze natuurpracht.