Hooikoorts? Honing helpt!

23 Jun Moet je ook een hele dag door niezen, rondlopen met een loopneus en jeukende ogen?

Het hooikoortsseizoen is weer open, wat wil zeggen dat velen onder ons te maken krijgen met een hele dag door niezen, rondlopen met een loopneus en jeukende ogen. Gelukkig kunnen onze bijtjes ook hierbij een handje helpen. Honing, stuifmeelkorrels en propolis zijn drie natuurlijke middeltjes om hooikoorts tegen te gaan.


1 - HONING

Honing van bij je lokale imker bevat pollen en bacteriën die van nature voorkomen in je leefomgeving. Het eten van deze lokale superfoods helpt je een weerstand op te bouwen en allergische reacties op diezelfde pollen te verminderen. Hoe kan honing je helpen? Begin 1 à 2 maanden voor het seizoen met dagelijkse een lepeltje honing, zodat je lichaam rustig weerbaar kan worden. Verkies liefst de honing uit het seizoen waarop je het felste reageert.


2 - STUIFMEELKORRELS

Een tweede, iets minder lekker hulpmiddeltje zijn stuifmeelkorrels of bijenpollen. Ze bevatten namelijk een stofje genaamd quercetine, die functioneert als natuurlijke antihistaminica. Klachten als jeukende neus, niezen, pijnlijke keel, branderige ogen worden veroorzaakt doordat het immuunsysteem te veel histamine vrijmaakt. Stuifmeelkorrels kan je makkelijk verwerken in yoghurt of muesli of met een lepeltje honing innemen.


3 - PROPOLIS

Heel veel mensen reageren allergisch op de pollen van berkenbomen. De bijen halen daar geen pollen, maar gaan er wel voor de hars van de bomen naartoe. Daarvan maken ze propolis, en dat kan dus jouw redmiddeltje zijn als je hier allergisch voor bent. Je kan net zoals bij honing, best beginnen aan de kuur alvorens de klachten optreden. Heb je reeds klachten? Verdubbel dan in het begin de dosis.
Opgelet! Test alvorens het innemen of je al dan niet allergisch bent aan propolis door een beetje aan te brengen op je huid en te kijken of er een allergische reactie plaatsvindt.


Meer nieuws ontvangen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief

Ja dat wil ik

Aankomende activiteiten

Bekijk alle activiteiten