Insectenmuseum Entomopolis

Dompel je onder in de wonderbaarlijke en geheimzinnige wereld van insecten. Maak kennis met hun anatomie en hun belang voor het voortbestaan van de mens.

Alle prijzen

€ 4 onder 1m20 - € 6 boven 1m20
€ 4 vanaf 20 pers.
Reserveren is niet nodig.
Groepen vanaf 20 personen dienen wel vooraf te reserveren.
Tip: bij aankoop van een combiticket of museumticket krijg je gratis toegang tot onze Vlindertuin.
  • Echte trekpleister
  • Heel erg leerrijk
  • Fascinerende microkosmos

Ga op safari door de boeiende en fascinerende microkosmos in ons insectenmuseum Entomopolis. 

Met Entomopolis wil Bezoekerscentrum Lieteberg iedereen op een attractieve manier laten kennismaken met de wonderbaarlijke maar vaak onbekende wereld van insecten én het belang van deze kriebelende beestjes voor de mens en maatschappij. 

We kozen voor een thematische aanpak die jong en oud aanspreekt en willen jullie aanzetten om de natuur ook eens op een andere manier te bekijken.

Tip: bij aankoop van een combiticket of een museumticket krijg je gratis toegang tot onze Vlindertuin, waar je de mooiste juwelen uit Europa kan zien rondfladderen.

 

Zaal 1: de omgekeerde wereld

We keren de verhoudingen om: de insecten zijn groot en wij zijn klein! In de half duistere zaal wordt een doorlopende audiovisuele presentatie getoond op grote schermen met artistieke beelden van insecten. 

Zaal 2: het entomolab

In deze zaal zijn vier thema’s aan de orde: de anatomie van insecten, structuren en extremiteiten, de plaats van insecten in het dierenrijk en de ontwikkeling van insecten.

Zaal 3: insecten zijn speciaal

Hier staat het leven van het insect als individu en als onderdeel van sociale samenlevingsmodellen centraal. Je ontdekt hier ook de speciale eigenschappen van insecten. Kom je meten met insecten op vlak van hoogspringen en gewichtheffen! In deze zaal vind je zelfs een aantal terraria met levende beestjes! Bewonder hier ook de fascinerende overlevingsstrategieën en het teamwork bij insecten.

Zaal 4: tijdelijke tentoonstelling "De Vlinderschatkamer van Lieteberg"

Wist je dat vlinders een cruciale rol spelen als indicatoren van de gezondheid van ons milieu? Onze expo geeft je met educatieve én interactieve elementen een dieper inzicht in de delicate balans van ons ecosysteem. Benieuwd met welke kleine ingrepen jij kan meehelpen aan het verbeteren van de leefomgeving van deze gevleugelde vrienden? Kom het ontdekken in 'De Vlinderschatkamer van Lieteberg'! Met kinderen vanaf 7 jaar op stap? Vraag dan aan de balie naar onze schatkaart.  Aan de hand van interessante vragen kom je alles te weten over deze gevleugelde vrienden. 

Zaal 5: het belang van insecten

Hier ontdek je het grote belang van insecten voor ons als mens. Insecten zijn onder andere essentieel in de voedselproductie. Zonder hen lag er amper iets in de afdeling groenten en fruit van de supermarkt, want daarvan wordt maar liefst 85 procent bestoven door insecten. Benieuwd wat die kriebelende beestjes nog meer voor ons doen? Kom het allemaal te weten door een bezoek aan het insectenmuseum 'Entomopolis'!