Entomopolis & Vlindertuin

Kom en ontdek de intrigerende wereld van de insecten.

Alle prijzen

€ 4/kind kleiner dan 1m20 - € 6/volw.
€ 4 vanaf 20 pers.
Reserveren is niet nodig.
Groepen vanaf 20 personen dienen wel vooraf te reserveren.
Goed nieuws: bij aankoop van een combi-ticket of museumticket krijg je gratis toegang tot onze Vlindertuin.
  • Echte trekpleister
  • Heel erg leerrijk
  • Fascinerende microkosmos

Ga op safari door de boeiende en fascinerende microkosmos in het insectenmuseum Entomopolis. Je mond valt open van al die fladderende vlinderjuweeltjes en miljoenen wriemelende beestjes. Wie weet ontmoet je Pier de mier!

Als hoofdattractie van het Bezoekerscentrum Lieteberg maakt Entomopolis met zijn "fascinerende microkosmos" een belangrijk deel uit van een divers aanbod aan natuureducatie en natuurbeleving voor bezoekers van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Met Entomopolis wil Lieteberg de bezoeker op een attractieve manier laten kennismaken met de fascinerende en vaak onbekende wereld van insecten en met de relaties tussen de insectenwereld en de mens en maatschappij. Er wordt getracht de bezoeker bewust te maken van het nut en het belang van insecten.

We kozen voor een thematische aanpak die elke bezoeker aanspreekt en aanzet om als toerist de natuur ook eens op een andere manier te benaderen en vooral het kleine in de natuur te exploreren.

 

Zaal 1: de omgekeerde wereld

In de half duistere zaal wordt een doorlopende audiovisuele presentatie getoond op grote schermen met artistieke beelden van insecten of delen ervan. De verhoudingen worden omgekeerd: de insecten zijn groot en wij zijn klein. De schoonheid van de insectenwereld wordt gesteld tegenover heel wat vooroordelen en het gebrek aan kennis van de gemiddelde bezoeker aangaande insecten.

 

Zaal 2: het entomolab

In deze zaal zijn vier thema’s aan de orde: de anatomie van insecten, structuren extremiteiten, de plaats van het insecten in het dierenrijk en evolutie, de ontwikkeling van insecten

 

Zaal 3: insecten zijn speciaal

In deze zaal staat het leven van het insect als individu en als onderdeel van sociale samenlevingsmodellen centraal. Hier gaat het onder meer ook over de speciale eigenschappen van insecten en zijn een aantal terraria met levende beestjes geïntegreerd.

De bezoeker kan zich meten met insecten op vlak van hoogspringen en gewichtheffen. Tenslotte wordt ingegaan op fascinerende overlevingsstrategieën en teamwork bij insecten.

 

Zaal 4: tijdelijke tentoonstellingen

Een modulair tentoonstellingssysteem biedt het museum de mogelijkheid het verhaal aan te passen en onderwerpen eenvoudig toe te voegen en/of te vervangen.

 

Zaal 5: het belang van insecten

In de laatste zaal wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk insecten voor de mens en de maatschappij zijn.

Er is een interactieve quiz waarbij je insecten kan vangen en vragen moet oplossen en tenslotte een medium dat de bezoeker aanspoort om op pad te gaan in de natuur en daar insecten beter te gaan leren kennen.

Vlindertuin: Ga op zoek naar de prachtige pareltjes in onze koepel. 

De Vlindertuin bij Lieteberg is bijzonder omdat hier enkel Europese vlindersoorten worden gehouden. Bijgevolg bestaat de overdekte tuin niet uit glas maar uit gaas en is die onderhevig aan de seizoenen en de weersomstandigheden. 

Dat houdt in dat wij de natuur haar gang laten gaan en er dus geen vlinders te zien zijn in de winterperiode. De diertjes houden dan hun winterslaap.

Vlinders zijn koudbloedig; ze zijn niet in staat om eigen lichaamswarmte te produceren. Als een vlinder wil vliegen moet hij zich eerst even opwarmen in de zon. De vlinder vangt zonnewarmte op met zijn vleugel en gaat daarom met zijn vleugels geopend in de zon zitten.

Geen zonnig weer, ga dan op speurtocht en zoek waar de vlinders en rupsen zich verstopt hebben. Misschien spot je ook wel een vlindereitje of –pop.

Goed nieuws: bij aankoop van een combi-ticket of bij een museumticket krijg je gratis toegang tot onze Vlindertuin, waar je de mooiste juwelen uit Europa kan zien rondfladderen.