Lietebergshop met lokale honingproducten en toffe souvenirs

Wist-je-dat je bij Lieteberg ook de natuur kan proeven? In de Lietebergshop aan de onthaalbalie vind je onze heerlijke honingproducten en andere toffe souvenirs.

Alle prijzen

Honing Potteke Lieteberg: € 8,50 - 500 gr
Honingbier: € 2,50 per flesje van 33 cl (8,5%)


Lokale honingproducten dankzij Het Steunpunt Bijenteelt Limburg
  • Heerlijke lokale honingproducten
  • Souvenirs en cadeautips voor jong en oud
  • Wandel- en fietskaarten

Proef de natuur

In Lieteberg hoor, zie en voel je niet alleen de natuur… je kan er ook van proeven! Wat dacht je van een ‘Honing Potteke’ van Lieteberg? Of zin in een verfrissend honingbier of 'Beredrüpke', een lekker honing-citrus likeurtje, gebrouwen met de honing geproduceerd door de bijen in Lieteberg? Maar ook Mede, een zoete honingwijn, honingkoek, honingbonbons en zelfs een boekje met honingrecepten en wist-je-datjes over honing vind je in de Lietebergshop. 

En heb je al eens je tanden gezet in een lekker insect? In onze shop vind je ook knapperige krekelchips en gedroogde meelwormen en krekels in verschillende smaken.  Een gezond alternatief voor klassieke chips of andere tussendoortjes. En heerlijk als smaakmaker bij salades. Wedden dat je verrast zal zijn door hun aangename smaak?

Op zoek naar een origineel cadeautje? Naast lokale lekkernijen kan je bij ons ook terecht voor heilzame honingzeep, een originele Lieteberg handdoek, wandel- en fietskaarten van Limburg en het Nationaal Park Hoge Kempen, ...

Natuurlijk hebben we ook aan onze jongste bezoekers gedacht! Je vindt in de Lietebergshop ook originele geschenken en toffe souvenirs voor kinderen in het thema van de wondere wereld van insecten. Naast zachte vlinder-, bijen- of spinnenknuffels, moodringen, springtouwen, ... vind je hier ook leerrijke kinderboeken en zoekkaarten: het doe-boek Insecten, (voor)leesboekjes over onze mascotte Pier de mier en zoekkaarten om tuinvogels, vlinders, lieveheersbeestjes, minidieren, beestjes op struiken, zoetwaterdiertjes, ... te leren herkennen.

Kortom, kom even langs in onze shop zodat je na een onvergetelijk bezoek aan Lieteberg, thuis nog verder kan nagenieten! 

Lokale honingproducten dankzij het Steunpunt Bijenteelt Limburg

Het Steunpunt Bijenteelt Limburg, dat haar onderdak vindt bij Bezoekerscentrum Lieteberg, maakt het imkers gemakkelijker om honing te oogsten en af te zetten. Het verhogen van de kwaliteit van de honing staat daarbij centraal.

Met steun van het provinciale plattelandsontwikkelingsprogramma Platteland Plus werken we bij Lieteberg aan het unieke project ‘Limburgse Honingcoöperatie’*. Hiermee willen we een win-win genereren tussen de imker en de consument. In de detailhandel en retail is er een groeiende vraag naar lokaal geproduceerde honingproducten. Maar omwille van het dure materieel en de arbeidsintensiviteit is er bij de imkers minder interesse in de honingoogst.

De ene imker is de andere niet

Een imker die weinig interesse heeft in honingoogst, het lijkt vreemd. Toch is er een logische verklaring. Het imkeren omvat veel meer dan enkel honing oogsten. Er zijn imkers die zich toeleggen op andere onderdelen van het imkeren, zoals het bestuiven van landbouwteelten of het kweken van bijenvolken. Ook voor nieuwe imkers is de honingoogst niet de gemakkelijkste activiteit. Het benodigde materiaal is duur in aankoop en imkers die tijd willen besparen moeten nog dieper in de buidel tasten. Lieteberg richt daarom een oogstruimte in die ter beschikking wordt gesteld aan imkers. Die ruimte voldoet niet alleen aan de hygiëne-eisen, maar wordt uitgerust met moderne apparatuur die het de imker makkelijker maakt. Bovendien kan zo de kwaliteit maximaal worden gewaarborgd.

Lieteberg zal de oogst van de deelnemende imkers aan een eerlijke prijs overkopen en heeft de ambitie om deze lokaal af te zetten in verschillende productvormen, zoals honingkoekjes, honingpralines en alcoholische dranken. Door de coöperatieve aanpak wordt schaalgrootte gecreëerd die interessant is voor de detailhandel en retail. Zij moeten kunnen vertrouwen op de levering en daar is de individuele imker vaak te klein voor.

Kwaliteitsvol streekproduct

Het project streeft ernaar om een productlijn uit te werken en op termijn voor de Limburgse honing een streekproductenlabel te verkrijgen. Het project zal duidelijk maken hoe groot de reikwijdte daarvan is. Een soortgelijk project is nog niet eerder in Vlaanderen opgezet. Het is dus ook deels een experiment.

Lieteberg legt de lat hoog. Kwaliteit vormt één van de belangrijkste uitgangspunten. De consument verlangt immers naar een kwaliteitsproduct van eigen bodem. 

* Dit project werd mede mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en de provincie Limburg. Meer info op www.vlaanderen.be/pdpo