Honing in Lieteberg

Honing uit eigen imkerij!


Honing

De honing wordt door onze bijen gemaakt met nectar van bloemen uit de omgeving. Onze vrijwilligers zorgen ervoor dat de honing wordt geoogst en vakkundig in potten wordt gedaan. Is onze voorraad uitgeput? Geen probleem, je kan dan bij ons honing kopen van de eigen bijen van onze vrijwilligers.

Waarom is honing gezond?

Honing is eeuwenlang de enige zoetstoef geweest die mensen voorhanden hadden. Het bevat geen geraffineerde suikers en door de enzymen die de bijen aan de nectar toevoegen zijn de meervoudige suikers vaak al gedeeltelijk tot enkelvoudige suikers gereduceerd. Daardoor is honing veel gemakkelijker te verteren dan tafelsuiker.

Wist je dat?

 • Je honing het best bij een lokale imker koopt. Hij of zij verkoopt rauwe honing, die niet verhit is tijdens de verwerking. Zo blijven enzymen die de bijen toevoegen aan de hoing werkzaam.  Enkel zo blijft de honing haar           immuun versterkende werking behouden.
 • De kleur van honing kan variëren van glashelder over goudgeel tot donkerbruin en zelfs bijna zwart. De kleur van de honing wordt bepaald door de planten waarvan de nectar afkomstig is. Fruithoning, acacia en lindehoing is meestal licht van kleur. Tamme kastanje en heide zijn uitgesproken donker van kleur.
 • Door de complexe samenstelling is honing 1,6 maal zoeter dan tafelsuiker. We hebben er dus minder van nodig is om ons voedsel even zoet te maken. Interessant is ook da tlichte en goudgele honingsoorten meestal zacht zijn van smaak. Donkere honingsoorten hebben een uitgesproken karakteristiek en kruidige smaak.
 • Bij temperaturen vanaf 45°C breken de meeste immuunondersteunende stoffen zoals enzymen en vitaminen af. Wil je honing toevoegen aan je warme drank? Wacht dan met de honing erbij te doen tot je drankje terug afgekoeld is tot een drinkbare temperatuur. Zo gaat niets van het goede van honing verloren!

Honing producten bij ons te verkrijgen

Al deze honingproducten zijn te verkrijgen aan de balie van het bezoekerscentrum.

 • Zomerhoning (475 gr): Honing van de bijenkasten op Lieteberg, uniek & smaakvol
 • Lentebloesem honing (475 gr): Imker Leon Thijs, “bij” zonder lekker
 • Linde honing (475 gr): Imker Jean Loyens, ideaal voor de dagelijkse vitamientjes
 • Heidehoning (500 gr): Boer en bij, koning van de honing dankzij zijn unieke en bijzondere smaak
 • Stuifmeel (200 gr): het meest complete natuurvoedsel der bijen en zorgt voor een positief effect op de gezondheid
 • Honingbonbons (150 gr)
 • Honingrecepten: Honing heeft geen geheimen meer voor jou dankzij dit boek.
 • Honingwijn (75 cl, 12%): Honingdrank met zachte honing, gezonde aperitief, Drank van de Oude Belgen

Heb je ons honingbier al geproefd?

Ontdek ons 'Lieteberg honingbier' in de caferatia van Lieteberg of koop het honingbier als geschenkje voor vrienden of familie.

Een speciaal biertje gebrouwen door brouwerij 'De Fontein' met honing uit Lieteberg. Een heerlijk biertje van 8,5% met een mooie frisse amberkleur. 

Ingrediënten: water, gerstemout, honing, hop en gist