Stiltegebied Zwarte Put

Stiltegebied Zwarte Put


Eén van de vijf stiltegebieden van Vlaanderen ligt in Zutendaal, in het overgangsgebied Kempen-Haspengouw. Op deze plek overheersen geluiden van de natuur.

Het stiltegebied Zwarte Put dankt zijn naam aan een oud bronnengebied. Het ligt op de overgang tussen de Kempen en Haspengouw, waardoor het kenmerken heeft uit beide geografische streken. Oude cultuurlandschappen, uitzonderlijke natuurwaarden en veel rust vervolledigen het plaatje. Er is ruimte voor artistieke expressie en reflectie. Stiltestenen en zwerfstenen met poëtische teksten zijn daar mooie voorbeelden van. Het stiltegebied Zwarte Put kreeg een label met twee sterren voor de rand en drie sterren voor de kern.

Stiltebelevingspad 'Pad der Zinnen'
Het ‘Pad der Zinnen’ is een stiltebelevingspad voor wandelaars die op zoek zijn naar rust en stilte. De wandeling loopt langs de mooiste plekken in het stiltegebied Zwarteput dat zich uitstrekt over de gemeenten Bilzen, Lanaken en Zutendaal en op de overgang ligt tussen Kempen en Haspengouw. Naast het pad liggen er zeven zwerfstenen waarin letterkapper Jef Geusens markante teksten beitelde van o.a. Bernard Dewulf, Leonard Nolens, Herman Rohaert, Willem Vermandere en Jeroen Brouwers. Het ‘Pad der Zinnen’ is in totaal 21 km lang maar kan opgedeeld worden in drie lussen (6,5 - 7 - 7,5 km).

De startpunten voor deze verkenningstocht zijn de Stalkerschans in de Schansstraat en de Kiewitseweg, waar een parking is voorzien.Naast de wandellussen werd er ook een bijhorend plan met infoboekje ontwikkeld. Hiermee kan je op eigen houtje op pad gaan. In het boekje staat meer informatie over de dingen die je onderweg tegenkomt maar het doet je ook bezinnen over stilte, rust en traagheid.
Het plannetje met infoboekje (inclusief 7 bladwijzers) kost € 3,00 en is te koop op de toeristische dienst.

Nuttige links

Bekijk ook