De streek

Zutendaal, het groenste snoepje van Vlaanderen, is de plaats bij uitstek om te onthaasten dicht bij de natuur. Procentueel gezien is Zutendaal de bosrijkste gemeente van Vlaanderen. Het is er goed toeven. Een uitgebreid wandelwegennetwerk leidt de bezoeker naar de mooiste plekjes. Het fietsroutenetwerk doorkruist de gemeente van uit alle richtingen. Je kan er zelfs op een leuke en veilige manier natuur beleven op blote voeten.


Als bosrijkste gemeente is de natuur één van de belangrijkste attractie in de gemeente. Je kan er eindeloos wandelen en fietsen door bos en heide, langs beekjes en heuvels. In bezoekerscentrum Lieteberg, tevens Dienst Toerisme, kan je terecht voor informatie aangaande het uitgebreid wandel- en fietsaanbod. Met de fiets kan je van uit Zutendaal alle kanten op. Geografisch ligt Zutendaal immers op het kruispunt van het Nationaal Park Hoge Kempen, Haspengouw en het Maasland.

Hou je van de rust en de stilte in de natuur dan is het erkend stiltegebied Zwarte Put de uitgelezen plaats om te gaan wandelen. Een stiltegebied is een plek waar de geluiden van de natuur overheersen. Het is een plek waar je even kan ontsnappen aan de drukte van elke dag. In Zutendaal ligt het stiltegebied in het overgangsgebied Kempen-Haspengouw. Het omvat naast bos- en heideterreinen een aantal beekvalleien met de bovenlopen van Kempense beken, landschappelijk waardevolle agrarische gebieden en enkele kleinere woonkernen. Genieten van stilte in Zwarte Put kan je via het stiltebelevingspad 'Pad der Zinnen'.

Als je door de verschillende mooie landschappen van Zutendaal struint, stuit je zeker vroeg of laat op één van de verborgen erfgoedschatten. Zo vind je in Stalken de best bewaarde boerenschans van de Kempen en werd in de Daal zopas de Dalerschans gerestaureerd. Schansen waren in de 17de eeuw het toevluchtsoord van de lokale bevolking om zicht te verdedigen tegen rondtrekkende legerbendes.