Recreatiegebied Papendaalheide

Dit ontginningsgebied werd omgevormd tot een recreatiezone met ruimte voor vissers, duikers, BMX'ers en wandelaars. Bovendien vormt Papendaalheide de stapsteen tussen toegangspoort Kattevennen en toegangspoort Lieteberg van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het recreatiegebied aan de Sellerveldstraat is vrij toegankelijk van zonsopgang tot -ondergang.
Je kan er steeds terecht voor een verfrissende wandeltocht.

Wil jij één van de sporten beoefenen?
Neem dan op voorhand contact op met onderstaande verantwoordelijken.

BMX-pumptrack

Dit pumptrack is geschikt voor zowel ervaren BMX’ers als voor jonge kinderen en beginnende fietsers. Het parcours werd mooi geïntegreerd in recreatiegebied Papendaalheide.
Regelmatig vinden hier speciale wedstrijden en open activiteiten plaats.
Dienst sport - 089 62 94 29 - sportdienst@zutendaal.be

Vissen

De visvijver ligt midden in recreatiegebied Papendaalheide en is 2,4 ha groot. Er zijn vijf steigers en acht verharde visplaatsen.
Visvergunningen voor inwoners van Zutendaal zijn verkrijgbaar bij De Moller (Kempenseweg 61, 3690 Zutendaal). Niet-inwoners kunnen contact opnemen met het bestuur.
Vzw De Zutendaalse vissers - dezutendaalsevissers@gmail.com

Duiken

De vijver (5,2 ha), die het dichtst tegen de Genkerweg ligt, werd omgevormd tot duikplas via de aanleg van een helling en een drijvende steiger.
Vzw Oceanica De Kyn - dekyn@mail.be - www.oceanica.be

Surfen en zeilen

De surf- en zeilclub, VVW Zutendaal, heeft aan de rand van dit gebied al jarenlang haar vaste stek en opende dankzij de financiële samenwerkingsovereenkomst met de gemeente onlangs een nieuw clubhuis.
Surf- en zeilclub VVWZ - info@vvwz.be - www.vvwz.be
Openingsuren clubhuis vind je op bovenstaande website.

Wandelen

Het gebied Papendaalheide ligt pal tussen de twee toegangspoorten Kattevennen en Lieteberg van het Nationaal Park Hoge Kempen. Zo vormt het de perfecte verbinding, oftewel ‘stapsteen’, tussen deze beide locaties. Het gebied werd ook voorzien van bewegwijzerde wandelpaden, die deel uitmaken van zowel het wandelnetwerk Lieteberg, als van Kattevennen. Zo kan je niet alleen in het gebied zelf een korte rondwandeling maken van enkele km, maar dit ook combineren met andere wandelpaden tot een halve, hele of meerdaagse wandeltocht in de zuidrand van het Nationaal Park.
Toeristisch infokantoor - 089 25 50 60 - info@lieteberg.be

OPGELET! Zwemmen niet toegelaten!

Omwille van veiligheidsredenen is het in recreatiegebied Papendaalheide niet toegelaten om te zwemmen. De vijvers zijn te diep en er zit een natuurlijke stroming in het water die gevaarlijk kan zijn. Stroming en plotselinge diepte kunnen zorgen voor onverwachte temperatuurswisselingen in het water. Zwemmers kunnen hierdoor last krijgen van ernstige kramp en raken in het ergste geval zelfs onderkoeld. Dat maakt het lastig of zelfs onmogelijk om verder te zwemmen, met alle gevolgen van dien. De politie zal op geregelde tijdstippen controles hierop uitvoeren. Een boete kan oplopen tot 250 euro.

 

  Sanmax Projects