Het parcours

Het blotevoetenpad in Lieteberg biedt de wandelaar een aangename verpozing in een natuurlijk en streekeigen kader. Een aantal bestaande paden in de voormalige kiezel- en zandgroeve die bosjes en grasvlakten doorkruisten werden aangepast en verwerkt tot het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen.

De oude groeve biedt een scala aan afwisseling zowel op het vlak van bodem als natuur. Op het blotevoetenpad zitten voortdurend elementen van spanning en beleving. Er zijn waterpartijen, zandheuvels, steile hellingen, enz. De attractiviteit werd nog verhoogd door de bouw van een houten uitkijktoren, een doolhof, een hangbrug, een heuse bergbeek, enz. Je kan er lopen in de voetsporen van de eerste mens, de zogenaamde Laetolivoetsporen (3,5 miljoen jaar oud). Je gaat ondergronds en voelt je als een mol in een mollenpijp.

Bungelbank blotevoetenpadNiet onbelangrijk is de rust en de stilte die de wandelaar in Lieteberg kan ervaren. Ver weg van drukte, verkeer en lawaai kan de bezoeker zich volledig concentreren op het lopen op blote voeten en de natuur. Bovendien worden mogelijkheden tot rustpauzes voorzien om nog meer te kunnen genieten van het unieke kader. Op de mooiste en rustigste plekjes werden bvb. bungel- en schommelbanken geplaatst. Op het einde kan je de voeten wassen onder voetendouches.

Uitkijktoren blotevoetenpadOp het hoger gelegen plateau van Lieteberg beklim  je de 18 meter hoge houten uitkijktoren (enkel toegankelijk op blote  voeten). Bij helder weer krijg je een prachtig uitzicht over het Nationaal Park Hoge Kempen en kan je tot ver in Haspengouw kijken. Het Keltisch labyrint brengt de wandelaar naar een doel, een doel dat net zoals een levensdoel vaak alleen maar te bereiken is via omwegen. Het doet de wandelaar ook nadenken over de zin van het leven.

 

DragonflyDe Dragonfly is het nieuwste onderdeel van het blotevoetenpad, een 100 meter spectaculair kruinenpad dat uitgeeft in een 10 meter hoge scheve toren boven de vijver. Het pad is volledig in hout met wiebelende hangbruggen beveiligd met netten. Voel je als een libel die de op zoek gaat naar insecten en zweef tussen kruinen van bomen, daal af in de toren tussen de struiken tot boven het wateroppervlak van de vijver, verlaat de toren via een eigenaardige loopbrug terug het bos in.

 

  Sanmax Projects